pannenkoeken ontbijt

Pannenkoeken zijn wat mij betreft het perfecte begin van een zondag.  Je doet mij geen groter plezier dan een hele stapel pannenkoeken als ontbijt. Het bakken kost iets meer tijd, maar de moeite waard is het wel! Hoe je zelf overheerlijke ontbijt pannenkoeken bakt lees je in deze blog.

Pannenkoekenmix

De tijd dat pannenkoeken altijd gebakken werden van kant-en-klaar pannenkoekenmix uit de supermarkt is wel voorbij.  Het kan natuurlijk wel, maar zelf maken is heel makkelijk.  Pannenkoekenmix is namelijk niet veel meer dan bloem, meel, suiker en andere toevoegingen die er helemaal niet in hoeven.  Bepaal gewoon zelf waar je je pannenkoek van maakt en maak je eigen pannenkoekenmix.

Basisrecept pannenkoeken

Pannenkoeken maak je over het algemeen van een meel, eieren en melk. Welk meel en welke  (plantaardige) melksoort je kiest bepalen de smaak en de structuur.

Om pannenkoeken te bakken voor 2 personen heb je nodig:

  • 75 gr meel
  • 200 ml melk
  • 1 ei

Meel

Pannenkoekenbeslag kun je maken van verschillende soorten bloem of meel. Het gaat een beetje ver om van alle soorten uit te leggen wat het is, maar ik help je een beetje op weg.  Ben je een beginnende pannenkoekenbakker, neem dan gewoon (volkoren)tarwemeel. De meelsoorten die ik zelf vaak gebruik zijn speltmeel, boekweitmeel en havermeel. Heb je zin in een extra smaakje, doe dan wat kaneelpoeder, vanillepoeder, speculaaskruiden of cacao in je beslag.

Melk

In principe kun je elke soort melk nemen die je lekker vindt. Gewone koemelk is prima en het maakt niet zoveel uit of het magere of volle melk is. Hoe voller de melk, hoe voller je pannenkoeken zullen smaken. Geitenmelk heb ik zelf nooit geprobeerd, maar dat kan vast ook wel. Zelf neem ik vaak een plantaardige melk. Welke plantaardige opties zijn er?

  • Sojamelk: wordt gemaakt van sojabonen. Smaakt een beetje zoet en romig.
  • Rijstmelk: wordt gemaakt van bruine rijst en heeft een neutrale, waterige smaak
  • Havermelk: wordt gemaakt van havervlokken, de smaak lijkt dus ook op die van havermout
  • Amandelmelk: wordt gemaakt van gepelde amandelen. De smaak is een beetje nootachtig en de structuur romig.
  • Kokosmelk (kokosdrink): wordt gemaakt van kokos. De smaak is uitgesproken tropisch!

Recept

  1. Klop het ei los met een vork. Meng het meel en de melk erdoor.
  2. Klop net zolang door tot je geen klontjes meer ziet in het beslag. Dat kan met de hand of met een mixer.
  3. Verwarm een klein scheutje kokosolie of wat boter in een koekenpan
  4. Wacht tot de pan goed heet is en giet de helft van het beslag in de pan. Zorg dat bodem helemaal bedekt is met het beslag.
  5. Als de bovenkant mooi droog is draai je de pannenkoek voorzichtig om
  6. Bak ook deze kant mooi gaar en leg de pannenkoek op een bord
  7. Pak de tweede pannenkoek op dezelfde manier
  8. Nu is het tijd om je pannenkoek te beleggen met je favoriete beleg

Pannenkoeken beleggen

Een pannenkoek kun je echt met van alles beleggen. Het lekkerste is om te beginnen met een dun laagje van iets met een smeuïge structuur, bijvoorbeeld kwark, honing, pindakaas of appelstroop.  Kies vervolgens 1 of meer fruitsoorten en nog een smaakmaker zoals kaneel, vanillepoeder, cacaopoeder, zonnebloempitten, kokosrasp, rozijnen of ander gedroogd fruit zoals cranberries, appel of dadels in kleine stukjes.

Favoriete toppings ontbijt pannenkoeken

Mijn favoriete zoete pannenkoeken toppings zijn:

  • Honing,  peer en walnoten
  • Kwark, nectarine, bramen en kokosrasp
  • Pindakaas , appel en pompoenpitten

Heb jij liever een hartige pannenkoek kies dan hartige ingrediënten zoals creme fraiche, zalm, kaas, paddestoelen, tomaatjes en vleeswaren.

Tips

  • Heb je geen bloem of meel in huis, maal wat havermout fijn in een keukenmachine en je hebt zomaar havermeel
  • Voor extra dikke, luchtige pannenkoeken meng je een half theelepeltje bakpoeder door je beslag
  • Met een halve geprakte rijpe banaan door het beslag is je pannenkoek meteen zoet en heb je verder weinig toppings nodig
  • Met een extra scheutje melk krijg je een dunner beslag en bak je de pannenkoeken in crêpe-style
  • Bak gerust een hele stapel pannenkoeken, want wat je overhoudt, bewaar je in de koelkast en eet je bij de lunch of de volgende dag als ontbijt.