,

Ontbijten met yoghurt of kwark

yoghurt ontbijt

Yoghurt en Kwark zijn goede basisingrediënten bij het ontbijt. Je kunt er echt alle kanten mee op.  Ideaal voor een snel-klaar ontbijt voor drukke ochtenden. Er is een heleboel keuze. Ga maar eens voor het koelschap van de supermarkt staan. Je ziet door de bomen het bos niet. Waar moet je op letten en wat zijn de verschillen tussen yoghurt, kwark, sojayoghurt en vruchtenyoghurt? Dat lees je in dit artikel.

Zuivel is saai

Van zichzelf zijn yoghurt en kwark een beetje saai. Klopt. Als je er verder niets bij eet.  Je moet het zelf echt nog een beetje lekker maken.  Het grote voordeel van ontbijten met zuivelproducten is dat je er geweldig mee kunt variëren. Het is ook nog eens supersnel klaar. Een zuivelontbijtje staat zo op tafel!

Wat is yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt door melk te verzuren door er een yoghurtcultuur aan toe te voegen.  Afhankelijk van de melk die wordt gebruikt is de yoghurt mager, halfvol of vol: nauwelijks vet of iets vetter. In magere yoghurt zit maar een 0,5% vet, in volle yoghurt ongeveer  3%. Volle yoghurt is dikker en voller van smaak. Er is ook Griekse en Bulgaarse yoghurt. Die smaakt weer net iets anders dan de Hollandse yoghurt. Kwestie van smaak waar je voor kiest. En of je om de lijn denkt natuurlijk.

Wat is kwark

Op het eerste gezicht lijken kwark en yoghurt een beetje op elkaar. Maar als je goed kijkt, zul je zien dat kwark dikker van structuur is. Het is ook echt iets anders. Kwark smaakt minder zuur dan yoghurt. Kwark is eigenlijk een soort kaas, ook al smaakt het niet naar kaas. Kwark is er in een magere-, halfvolle en volle variant. Waar jij voor kiest is net als bij yoghurt een kwestie van smaak. In kwark zitten extra veel eiwitten en die zijn goed voor je spieren. Daarom is kwark zo populair bij sporters.

Plantaardige yoghurt en kwark

De meeste zuivelproducten die je in de supermarkt vindt, zijn gemaakt van koemelk. Mag of wil je geen dierlijke producten gebruiken of ben je allergisch voor lactose, kies dan een variant die gemaakt is van plantaardige melk. Sojayoghurt of sojakwark is een prima alternatief voor gewone yoghurt of kwark. De smaak is wel anders: zoeter, minder zuur en daarom ook meer geschikt als je niet van de uitgesproken zure smaak van yoghurt houdt.  Let wel goed op, want in bijna alle varianten zit suiker, ook in de “naturel”.

Yoghurt en kwark met een smaakje

Vruchtenyoghurt of vruchtenkwark? Klinkt gezond maar is het niet perse. Daar kan ik kort over zijn: niet kopen.In vrijwel alle yoghurt en kwark met smaak zitten een boel suikers en/of zoetstoffen. Zorg gewoon zelf voor het smaakje, maar dan met je eigen ingrediënten!