,

Ontbijten in een restaurant

ontbijt restaurant

Buiten de deur ontbijten is inmiddels net zo gewoon als buiten de deur lunchen of dineren. Hoe komt dat en waar let ik zelf op als ik ergens ga ontbijten? Je leest het hier!

Trend

Buiten de deur ontbijten wordt steeds populairder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Nederlands gemiddeld eens per week buitenshuis ontbijt. Een paar jaar geleden was dat nog niet eens de helft! Hoe dat komt? Het ontbijt wordt steeds meer als een volwaardige maaltijd gezien. Vroeger at je bij wijze van spreken snel een boterham met kaas voordat je naar je werk ging, nu schieten de plekken waar je een ontbijt kunt scoren als paddestoelen uit de grond. Nu eet je net zo snel een ontbijtje buiten de deur als je haast hebt en als je in het weekend iets meer tijd hebt, ontbijt je alleen of met vrienden buiten de deur.

In mijn ogen heb je grofweg 2 soorten “ontbijtrestaurants”

Goedkoop en snel ontbijten

Dit zijn de plekken waar je onderweg even snel een ontbijtje haalt. Denk aan Mc Donalds, Ikea, Shell of Hema. Hier ga je heen als je weinig tijd hebt en/of weinig geld wilt uitgeven. Het aanbod is niet al te spannend, laat staan super-gezond: croissants, broodjes, eieren, koffie en jus. Kost meestal niet meer dan € 5,-.

Gezond en hip ontbijten

Hier ga je heen als je iets meer tijd hebt. Je eet er “hippe” havermout, yoghurt met granola of een acai bowl. Uiteraard met een cappuccino of verse muntthee erbij. Vooral in de grotere steden zie je steeds meer van dit soort ontbijtplekken. Ze heten Yoghurt Barn, Anne & Max of Stach. Vaak bieden ze naast ontbijt ook lunch en/of borrel aan, soms kun je er alleen maar en zelfs de hele dag door ontbijten: all day breakfast! Over het algemeen betaal je in dit soort tentjes wel iets meer, ongeveer 10-15 euro per ontbijt.

Ik ben zelf dol op dit soort tentjes. Heerlijk vind ik het, om in het weekend op mijn gemak ergens te gaan ontbijten. Het is mijn favoriete manier om de dag te beginnen. In mijn woonplaats Haarlem zijn de laatste jaren al een aantal leuke ontbijttentjes gekomen. Het worden er gelukkig steeds meer maar toch probeer ik ze allemaal uit!

Wat vind ik belangrijk als ik buiten de deur ontbijt?

Als ik buiten de deur ga ontbijten kies ik 9 van de 10 keer voor een tentje in de categorie “gezond en hip”. Als ik “goedkoop en snel”  wil ontbijten maak ik liever thuis iets klaar. Ik ben dan wel een echte ontbijt-fan, met vette croissants en jus uit een pak maak je mij gewoon niet blij.

Ik vind het leuk om nieuwe plekken uit te proberen. Soms kom ik er één keer, soms bevalt het zo goed dat ik regelmatig terug kom. Waar kijk ik dan naar? Wanneer is een ontbijtplek in mijn ogen een (potentiële) hotspot?

Aanbod

Wat staat er op de menukaart? Staan er creatieve, anders-dan-anders-ontbijtgerechten op de kaart en is er voor elk wat wils? Hebben ze zowel zoete als hartige ontbijtgerechten?

Kwaliteit

Het belangrijkste: hoe smaakt het eten? Maar ook: hoe is de presentatie en is er zichtbaar liefde en aandacht besteed aan het gerecht en de opmaak? Vergeet de koffie niet: is die goed?

Prijs

Wat betaal ik voor een compleet ontbijt waar ik een ochtend op vooruit kan? Tussen de 10 en 15 euro vind ik redelijk, met koffie of thee er bij. Minder mag natuurlijk ook, maar dan moet het niet afdoen aan de kwaliteit.

Locatie

Is de locatie goed bereikbaar? Is het in het centrum van de stad of in een buitenwijk? Is er parkeergelegenheid? En kan ik mijn fiets voor de deur kwijt?

Sfeer

Is het er gezellig? Zijn er fijne tafels en stoelen en klinkt er lekkere muziek? Is de akoestiek goed zodat je je tafelgenoot goed kunt verstaan? Kun je er gerust een tijdje blijven zitten of word je al snel weer weg gekeken? Zijn er kranten en tijdschriften waarin je kunt bladeren? Allemaal belangrijk voor de sfeer en de beleving….

Service

Heel belangrijk in mijn ogen: Hoe is de service? Is het personeel vriendelijk en snel of kan er met moeite een glimlach vanaf?

Recensie ontbijtrestaurant

De komende tijd zul je regelmatig een recensie van de ontbijtrestaurant die ik bezocht heb op deze site terug vinden. Op die manier hoop ik jou van verse ontbijtinspiratie te voorzien. Want fijne plekken, die moeten nu eenmaal gedeeld worden.

Tips?

Heb jij nog tips voor mij: laat ze achter in de comments of stuur me een bericht.