gezonde muffins

Hoe maak je lekkere en gezonde havermoutmuffins? Hier vind je een eenvoudig recept om binnen een half uur overheerlijke havermoutmuffins op de ontbijt tafel te zetten.

Wat zijn Muffins?

Gewone muffins zijn kleine zoete cakejes. Ze lijken een beetje op cupcakes en eerlijk gezegd vind ik het verschil niet altijd even duidelijk. Muffins worden ‘traditioneel’ gemaakt van witte bloem, suiker en boter. Dan zijn het dus een soort taartjes.  Tenzij het je verjaardag is, taartjes vind ik minder geschikt als ontbijt.

Havermoutmuffins maken

Als je de witte bloem, de suiker en de boter vervangt met iets gezondere ingrediënten zijn muffins juist wel erg geschikt als ontbijt. Het bakken is zo gepiept en dan hoef je ze de volgende ochtend alleen nog maar in je tas te stoppen.  Ik maak vaak een heleboel muffins in 1 keer en vries dan een voorraadje in. Handig voor een drukke doordeweekse ochtend of als je liever onderweg naar school of werk ontbijt.

Ingrediënten havermoutmuffins

Het leuke van deze muffins is dat je al een heel eind komt met slechts een paar ingrediënten.  Binnen 10 minuten is je beslag klaar en dan de muffins alleen nog maar 20 minuten in de oven.

Voor 8-10 havermoutmuffins

  • 100 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 1 handje noten, pitten en zaden (bijv. walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten)
  • 1 handje gedroogd fruit (rozijnen, appel)
  • Kaneel en vanillepoeder naar smaak

Recept

Hoe maak je de havermoutmuffins?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius
  2. Zet de muffinvorm alvast klaar en doe er papieren vormpjes of bekleed ze met stukjes bakpapier
  3. Pel de bananen en prak ze fijn in een grote kom
  4. Kluts de eieren en doe ze samen met de andere ingrediënten bij de bananen.
  5. Meng het beslag goed in een keukenmachine of met een mixer
  6. Verdeel het beslag in de muffinvormpjes  en zet hem in de oven
  7. Controleer na 20 minuten of je muffins gaar zijn en haal ze uit de oven.
  8. Even laten afkoelen en eten maar

Tips

  • Net als bij bananenbrood gebruik ik het liefst havermout of havervlokken, omdat die zo’n lekkere bite geven. Houd je daar niet zo van, verpulver de vlokken dan in de keukenmachine tot meel. Of koop gewoon meel: bijvoorbeeld havermeel, amandelmeel of speltmeel.  Qua hoeveelheid volg je gewoon het recept (100 gram voor 8-10 muffins). Merk je dat het beslag te droog wordt, dan maak je hem met een scheutje melk vanzelf wat soepeler.
  • Heb je geen havermout in huis, maar wel een restje muesli? Dat kan ook.
  • Van zichzelf zijn havermoutmuffins een beetje saai. Om ze net wat meer smaak te geven gebruik ik vaak een handje (diepvries) fruit, zoals blauwe bessen of mangostukjes. Ook wat rozijnen of een paar ongezouten nootjes zijn erg lekker.  Ben je een echte zoetekauw gebruik dan ook nog een klein lepeltje honing
  • Kinderen zijn vaak ook dol op muffins. Als je ze nu niet aan het ontbijten krijgt….
  • Net als bij bananenbrood: Hoe rijper de bananen zijn, hoe beter. Is dit niet het ultieme excuus om van je overrijpe bananen af te komen?
  • Met een satéprikker kun je checken of je muffins gaar zijn. Steek de prikker tegen het einde van de baktijd in het midden van een muffin en haal hem er langzaam uit. Als de prikker droog is, is  hij gaar. Zo nee, dan moet hij nog even.
  • Is het beslag te stevig? Met een scheutje melk of water maak je het beslag soepeler
  • Laat de muffins eerst goed afkoelen voordat je ze invriest.
  • In een afgesloten trommel blijven de muffins een dag of 3 vers.