chia pudding

Chia pudding is een erg lekker ontbijt dat ook nog eens supersnel klaar is. Hoe je het zelf kunt maken? Je leest mijn chia pudding recept in deze blog!

Ontbijten met chia

Met chiazaden kun je alle kanten op. Je kunt gewoon wat chiazaadjes over je havermoutje of yoghurt strooien, maar je kunt er ook chia pudding van maken. Hoe? Dat lees je hier: hoe maak je een lekkere chia pudding.  Een chia pudding ontbijt is in 5 minuten (en een nacht) klaar!

Wat is chia

Chiazaden zijn kleine zwarte zaadjes afkomstig van de chiaplant. Ze lijken een beetje op maanzaad, maar ze zijn echt iets heel anders.  Het mooie van chia is dat de zaadjes vocht opnemen, als je ze een tijdje laat weken wordt het vanzelf een pudding. Van zichzelf hebben chiazaadjes niet zo veel smaak, dus je moet ze nog wel op smaak maken met andere ingrediënten.

Chiazaden koop je in de (grotere) supermarkt, in natuurwinkels of via internet.

chia pudding kokos

Ingrediënten

Hoe maak je een chia pudding als ontbijt?

Basisrecept voor 1 ontbijtje

  • 40 gr chiazaadjes
  • 250 ml melk, vruchtensap of magere yoghurt
  • 100 gr fruit
  • Eetlepel pitten, zaden of noten
  • ½ a 1 eetlepel specerijen en/of kruiden (bijv. kaneel, vanille, cacao)

Recept

  1. Doe de chiazaadjes in een groot glas of in een weckpotje
  2. Schenk de melk of yoghurt erbij en roer heel goed.  Sluit het potje af. Zet het potje minimaal een uur maar liever een hele nacht in de koelkast. (Slaap lekker)
  3. (Goedemorgen) Als het goed is, is de mix nu een pudding-achtige substantie geworden. Roer hem nog even goed door.
  4. Was en schil het fruit, snijd het in kleine stukjes
  5. Schep het fruit en de pitten/zaden/noten op de chia pudding
  6. Maak af met de specerijen/kruiden
  7. Geniet van je ontbijtje!

chia pudding laagjes

Tips

  • Heb je niets anders in huis dan is water natuurlijk prima, maar dan moet je nog wel even wat smaak toevoegen. Met een schepje cacaopoeder maak je er een chocolade chia pudding van, met een lepeltje jam een zoete chia pudding en met wat kokosrasp heb je een tropical chia pudding.
  • Plantaardige melk is wat romiger, vruchtensap is juist weer wat zoeter. Je kunt ook mixen, dus voor de helft melk en voor de helft vruchtensap. Probeer gewoon uit wat jij lekker vindt. Je kunt ook yoghurt gebruiken, maar dan is het wel handig om magere yoghurt te gebruiken. Volle yoghurt en kwark zijn dikker van structuur en dan mixt het wat lastiger met de chiazaadjes.
  • Heb je geen vers fruit in huis: fruit uit de diepvries van de supermarkt is ook goed. Doe het fruit meteen bij de chiazaden en de vloeistof. Zo ontdooit het meteen in de koelkast en je chia pudding kleurt mooi mee met het fruit. Chia pudding met bessen wordt roze en chia pudding met mango lichtgeel.
  • Wees creatief en kijk wat er nog in je keukenkastje staat. Een lepel pindakaas doet het erg goed in combinatie met cacao of appel. En wat dacht je van wat rozijnen in combinatie met een peer en kaneel?
  • Ben je een echte zoetekauw dan is een lepel honing of appelstroop over de pudding erg lekker
  • Heb je nog wat yoghurt of kwark over? Neem dan een hoog glas en maak  mooie laagjes door eerst een flinke lepel chia pudding in het glas te doen en vervolgens een flinke lepel kwark, nog een lepel chiapudding etc. Sluit af met kwark en wat fruit en je hebt een heerlijk instagrammable ontbijt
  • Wist je dat chia pudding ook heel geschikt als dessert is?