,

Ontbijt Restaurant: Café Martinus in Haarlem

Café Martinus Haarlem

Café Martinus in Haarlem is nog maar een week geopend, maar als echte ontbijtfan kon ik echt niet wachten om er te gaan ontbijten. Hoe dat is bevallen lees je in deze review.

Sfeer

Café Martinus is van dezelfde eigenaren als By Lima, een plek in Haarlem waar ik maar al te graag kom voor koffie, lunch of ontbijt. Martinus zit op een mooie plek aan het Spaarne, in het centrum van Haarlem. Wat meteen opvalt, als je binnenstapt is het kleurrijke interieur. Hier is overduidelijk veel aandacht aan besteed. Er zijn veel verschillende zitjes: er is een grote lange tafel voor groepen, maar ook knusse fauteuils en tafeltjes voor als je met zijn tweetjes bent. Wat ik knap vind, is dat de zitjes totaal verschillend zijn, maar dat het toch een eenheid is. Leuk al die details: mooie lampen, vrolijk behang en sfeervolle planten.

Café Martinus Haarlem interieur

Café Martinus Haarlem interieur

Menukaart

Op de menukaart van Café Martinus gerechten die je de hele dag door kunt bestellen. All day breakfast, yes, ik houd ervan! Er is heel veel keus: veel zoete (ontbijt)gerechten, een aantal hartige en ook nog wat sandwiches. Veel vegan gerechten, ook al is dat iets dat ik mij nadien pas besefte. Goed teken! Op papier ziet het er allemaal heerlijk uit en dat maakt het kiezen natuurlijk niet gemakkelijk. Ik twijfel tussen de peche melba wafels, de coconut chia parfait en de sunny breakfast pannacotta en ga uiteindelijk voor de sunny pannacotta. Het is tenslotte nog (net) zomer.

Café Martinus Haarlem menukaart

Espresso

Een goed koffietentje herken je aan een goede koffiemachine. Staat er een machine van het merk La Marzocco op de bar, dan zit het altijd wel goed. Zo ook bij Café Martinus. Leuk dat je mag kiezen uit 2 soorten espressobonen, nóg een teken dat hier echte koffieliefhebbers aan het werk zijn. Dat de koffie goed smaakt is bijna vanzelfsprekend.

Te mooi om op te eten

Even later wordt mijn Sunny breakfast pannacotta gebracht en zeg nou zelf, bijna te mooi om op te eten toch? Wat een plaatje en wat een kleurenexplosie! Heel veel vers seizoensfruit, homemade granola en natuurlijk de mango panna cotta zelf. Het fruit en de granola zijn behoorlijk zoet. Dat past heel erg goed bij de minder zoete, frisse smaak van de panna cotta. De panna cotta is lekker, maar voor mij zou-ie iets minder stevig mogen zijn. Ik hou persoonlijk van panna cotta met een iets zachtere structuur.  Dit gerecht zou trouwens ook goed door kunnen als nagerecht in een restaurant, maar alleen als je voor- en hoofdgerecht niet al te zwaar zijn, want deze panna cotta vult behoorlijk.

 

Sunny breakfast pannacotta

Prijs / kwaliteit

De gerechten van Café Martinus zijn iets hoger geprijsd dan ik gewend ben: tussen de €9 en €15. Maar is dat het waard? Jazeker. Dit is misschien niet een ontbijtrestaurant voor elke dag, maar wel voor als je wat te vieren hebt of als je jezelf wilt verwennen in het weekend. Dat komt echt door de kwaliteit van het eten en drinken, de sfeervolle inrichting en last but not least de vriendelijke en terecht trotse eigenaars Bruno en Diantha.

Wie wat waar

Café Martinus  – Spaarne 94 – Haarlem

Openingstijden: 8.00 – 18.00 uur, zondag 9.00 – 18.00 uur