bananenbrood

Wil je snel een gezond en lekker bananenbrood bakken waar je de hele week plezier van hebt? Je hebt het antwoord gevonden. Lees hier hoe je snel hoe een gezond bananenbrood maakt. Zonder gluten, lactose of toegevoegde suiker.

Gezond bananenbrood maken

Bananenbrood lijkt een een beetje op cake, maar is eigenlijk een zoet brood, gemaakt van jawel, bananen, granen, noten, pitten en zaden. Het leuke van een bananenbrood is, is dat het een zoet brood is, maar dat er geen suikerkorreltje bij komt kijken. Bij mij tenminste. Je hebt ook bananenbrood waar wél suiker in zit, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. De bananen in het brood maken hem namelijk vanzelf lekker zoet.  Ook is er geen vet zoals boter of olie toegevoegd. Een bananenbrood is dus niet alleen heel erg lekker, hij is ook nog eens gezond.

Ik bak vaak een bananenbrood in het weekend, en vries dan een deel in zodat we we de hele week plezier van hebben.  Je kunt het brood “zo” eten of beleggen met wat pindakaas, notenpasta of ander beleg naar smaak.

Een bananenbrood is in een handomdraai gemaakt. Hjj moet wel een half uurtje in de oven.

Ingrediënten

Hoe maak je bananenbrood?

Basisrecept voor een brood

  • 4 Rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150 gr havervlokken of havermout
  • 25 gr pitten en zaden
  • 20 gr noten
  • 0,5 tot 1 eetlepel specerijen en/of kruiden (bijv. kaneel, kardemom, speculaaskruiden)

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden celcius
  2. Vet een cakeblik licht in of bekleed hem met een stuk bakpapier
  3. Pel de bananen en prak ze fijn in een grote kom
  4. Kluts de eieren en doe ze samen met de andere ingrediënten bij de bananen.
  5. Meng het beslag goed in een keukenmachine of met een mixer
  6. Schep het beslag in het cakeblik en zet hem in de oven
  7. Controleer na 45 minuten of je bananenbrood gaar is en haal hem uit de oven.
  8. Even laten afkoelen een aansnijden maar.

Tips

  • Hoe rijper de bananen zijn, hoe beter. Zijn ze bruin en bijna overrijp? Dan kunnen ze nog prima in een bananenbrood
  • Met een satéprikker kun je checken of je bananenbrood gaar is. Steek de prikker tegen het einde van de baktijd in het midden van je brood en haal hem er langzaam uit. Als de prikker droog is, is  je brood gaar
  • Wil je een extra luchtig bananenbrood? Doe dan een lepel bakpoeder door het beslag.
  • Is het beslag te stevig? Met een scheutje melk of water maak je het beslag soepeler
  • Vries je het bananenbrood in? Laat hem dan eerst goed afkoelen, snijd hem in plakken. Verpak de plakken in diepvrieszakjes en doe ze in de vriezer.
  • In een afgesloten trommel blijft het bananenbrood ongeveer 3 dagen lekker.